90 års fødselsdag nytår

90 års fødselsdag nytår

90 års fødselsdag nytår

90 års fødselsdag nytår: Nytårsaften er lig med: 90 års fødselsdag. Den ikoniske sketch med Miss Sophie og den karakteristiske fulde butler, James er alle noget man husker specifikt. Siden 1973 har man kunnet se 90-års fødselsdag på DR1, og er blevet en fast del af etablissementet, når det gamle år rinder ud.

Det er lige så sikkert som, nytårsraketten flyver mod himlen klokken 23:59, at man sætter sig sammen og ser 90 års fødselsdag. Når klokken nærmer sig 23:40 nytårsaften, kommer klassikeren, 90 års fødselsdag på tv-skærmen. I engelske kredse kendt som “Dinner for one”, hvilket oversat til danske giver “90-års fødselsdagen”.

Igen, igen og igen i år vil man kunne opleve, grine, og ja – drikke med, når man møder den lidt for fulde butler jJames på tv-skærmen, der gerne kvitterer med “Cheerio, Miss Sophie me gal” og herefter at snuble over det velkendte tigerskind.

Og i år er der ingen undtagelse for, at Miss Sophie skulle glemme at fremsige den genkendelige og nærmest udødelige replik “Same procedure as every year”, som hun altid plejer, når butler James spørger “Same procedure as last year?”.

Nu kan du, nemlig erhverve dig den skelsættende kommentar til nytårsfesten. Her på siden finder, du nemlig flere forskellige produkter der indehaver de ikoniske scener fra 90-års fødselsdagen. Her er både, servietter, forklæder, lys og bl.a. også proptrækker til champagnen, når nytåret skal bringes ind. Du finder produkterne lige her, når du har fundet det, du skal bruge som erhvervskunde eller privat, så kan du lægge det i kurven. Du kan altid kontakte os på mail: mppaspoul@gmail.com eller tlf.: 86951527.

Fem ting du ikke vidste om 90-års fødselsdagen.

90-års fødselsdag var oprindeligt et teaterstykke. Der første gang blev opført i England, nærmere betegnet på det ikoniske teater, Winter Gardens i Blackpool i året 1945. Alligevel gik der flere år før teaterstykket for alvor blev kendt i offentligheden. Først i 1962, da to tyske tv-folk, Peter Frankenfeld og Heinz Dunkhasse overværede teaterstykket, fandt de på ideen om at genopfører teaterstykket som den genkendelige sketch på tv-skærmen.

Teaterstykket er blevet en fast seertradition. Dette er ikke kun i Danmark, men også i store dele af Europa.

90 års fødselsdag nytår er kommet i Guinness Rekordbog, hvor tv-showet har fået rekorden som det mest gentagne tv-show nogensinde (Over 230 gange i 2003), er det komiske teaterstykke opført. Fødselsdagen, der hvert år fejres op til nytårsaften på vores Tv-skærme er blevet så populært i vores naboland, Tyskand, at Deutsche Post (Det Tyske postvæsen) i 2018 producerede et mindefrimærke for 90-års fødselsdagen til 55-årsdagen for den allerførste udsendelse af kultklassikeren fra den offentlige Tv-kanal NDR (Norddeutscher Rundfunk) i Hamborg. Den allerførste gang, som 90-års fødselsdag blev vist på tysk-tv og NDR, var faktisk den 8. marts 1963. Det var først i 1972, at Tv-stykket blev vist i forbindelse med nytåret – og siden har tilhørt denne begivenhed.

Skuespillerne i 90-års fødselsdag: Freddie Frinton og May Warden.

Den kendte tjener fra 90-års fødselsdagen: Freddie Frinton opvoksede i Grimsby i den østlige del af England. Her boede han i størstedelen af sin barndom og ungdom. Det var dog ikke skuespiller gerningen, der beskæftigede Frinton i sine ungdomsår, men selve arbejdet som fikse renser på den store fiske fabrik i byen. Dette var ikke altid lige interessant for Flinton, og han begyndte i stedet at underholde sine medarbejdere med  beretninger og vittigheder. En dag i 1920´erne lagde han endnu engang sin filterningskniv ned på bordet og underholdte sine kolleger, og fik dem til at grine af hans uendelige mange vittigheder. Men denne gang fik Frinton vittigheder konsekvenser. Han blev indkaldt til en samtale på kontoret, og blev konsekvent fyret.
Freddie Frintons fantastiske karriere begyndte for alvor at tage efter fyringen som fiskerenser.

Flinton begyndte at turnere med sine komiske indslag rundt omkring på lokale pubber og klubber. Han efterlod publikum i et hysterisk anfald af latter og store klapsalver. Det var i løbet af denne tid, at han skabte og udviklede karakteren som en beruset mand, der typisk havde et ølglas i den ene hånd og en stor cigaret i den anden. Hermed introducerede han sit populær slagord: “good evening ossifer”.

Frinton

Da anden verdenskrig brød ud i Europa i 1939, tjente Frinton med Royal Artillery og underholdte tusindevis af soldater både i England og i udlandet. Underholdning sekvenserne i hæren skulle senere være et stort springbræt til et skuespillerliv.
Efter anden verdenskrigs afslutning begyndte Frinton at oparbejde sig en skuespillerkarriere. Frinton kom hurtig med i Prince Littlers produktion af Aladdin i den engelske hovedstad, London. Her blev han hurtig et navn, der fik genklang i Londons gader. Kort tid efter kunne man også møde Frinton i mindre tv- og radio optrædener.

I 1963 fik han i en længere periode værtstjansen på ITVs Arthur Haynes Show. Før han blev valgt til at repræsenterer britisk komedie i verdensstørste “showbizz” festival i den schweiziske by Zurich.

I Storbritannien

Var Frinton hidtil bedst kendt for sin rolle som Freddie Blacklock, i den populære BBC-tv serie: “Meet the ife”. Serien tiltrak ugentligt et seertal på omkring 15 millioner mennesker. Tv-karaktren Freddie Blacklock, var en blikkenslager med flere fornøjelser, der havde en let tendens til livet. Men var fanget i et modstridende forhold af sine kone Thora, en kvinde, der betragtes som noget af en snob. Tv-serien centrerer om dagligdagens utalige problemer, Freddies forsøg på at leve et retfærdigt og stille liv, og Thoras ihærdigehed for at forbedrede sig selv eller i det mindste forandre hendes kløftede og kedelige mand. Efter et populært pilot-afsnit i 1963 varede Tv-showet i tre år med 40 episoder fordelt på fem sæsoner.

I oktober 1968 døde den engelske og folkekære skuespiller Freddie Frinton af et hjerteanfald på et hospital i London. Han efterlod sig sin kone og fem børn. Men i Danmark og i store dele af Europa er han stadig en legende. Hvor hans karakter i 90-års fødselsdag er en ægte nytårs Tv-klassiker. Der hvert år ses over store dele af Europa, hvert eneste nytår.

I sort / hvid vises 90 års fødselsdag nytår stadig hvert eneste nytår i Danmark, hvor generationer af danskere nærmest er i stand til at recitere skuespillernes replikker udenad. For danskerne er det lige så meget en jule-tv-tradition som Disneys-juleshow. (90-års fødselsdag rangerer nu i Guiness rekordbog set mest genanvendte tv-program i historien).

Miss Sophie

I 90-års fødselsdag spiller Frinton butleren til Miss Sophie, en vildfaret dame, der fejrer 90-års fødselsdag. Hans aristokratiske værtinde har inviterer alle sine venner til fødselsdagen – det eneste problem er, at de alle er døde. For at holde charaden i live cirkler den akavede butler omkring bordet. Mens han drikker en skål for Miss Sophies helbred. Frintons butler-karakter James bliver mere og mere beruset, for hver gang han går rundt om bordet, eller falder pladask over tigertæppet.
Til sidst fører han sin 90-årige værtinde op i seng og udtaler de magiske nytårs ord “same procedure as last year, miss Sophie?” Hvortil hun svarer “The same procedure as every year, James”.

(Det 17 minutter lange Tv-stykke blev filmet i Hamborg i 1963 med May Warden som Miss Sophie).

Bonusinformation: 90-års fødselsdag er så populært i Tyskland, at der er temaresturanter. Der gør det muligt for gæster op til nytår at spise den samme mad som karakterne.

Køb 90 års fødselsdag nytår her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *